Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η πρώτη μας επίσκεψη στο παιδοδοντίατρο

Σε ένα υπέροχο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εχθές το πρωί συναντήσαμε το στοματοφύλακα μας! Βέβαια ο Νικόλας κοιμόταν τη περισσότερη ώρα στην αγκαλιά του μπαμπά οπότε είχαμε και περισσότερο χρόνο για να μιλήσουμε με το γιατρό.
Ακούσαμε με προσοχή τα όσα μας σύστησε για τα πρώτα μας δοντάκια και πλέον ξεκινάμε σιγά σιγά την εισαγωγή μας σε οδοντόκρεμα πέρα απ' το απλό βούρτσισμα. Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και με τη διατροφή που ακολουθούμε είναι μικρό το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε τερηδόνα αλλά απο τη στιγμή που ακόμα χρησιμοποιούμε μπιμπερό και πιπίλα πρέπει να προσέχουμε. 


Μερικές χρήσιμες πληροφορίες ακολουθούν


Ο Παιδοδοντίατρος


Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είναι μικρογραφία των ενηλίκων αλλά αποτελούν ξεχωριστή κοινωνική ομάδα με ιδιαιτερότητες σαν άτομα και σαν ασθενείς, οδήγησε στη δημιουργία της ειδικότητας της Παιδιατρικής στο χώρο της Ιατρικής και αργότερα της ειδικότητας της Παιδοδοντιατρικής στο χώρο της Οδοντιατρικής.

Η Παιδοδοντιατρική
 έχει αλλάξει την κατεύθυνση της Οδοντιατρικής αντιμετώπισης των μικρών ασθενών, από τη θεραπεία των οδοντικών νόσων στην πρόληψή τους και από τη μεμονωμένη μέριμνα για τα δόντια στη φροντίδα για το παιδί στο σύνολό του.

Παιδοδοντίατρος  είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών και των ειδικών ασθενών.


Πότε πρέπει να γίνονται οι πρώτες επισκέψεις στον Παιδοδοντίατρο;
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και να γίνει μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού, και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.  Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων.  Αναλυτικά ο Παιδοδοντίατρος:
    1.  Εξετάζει το στόμα του παιδιού.  Η πρώτη εξέταση στα μικρά παιδιά γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα.  Η πρώτη εξέταση είναι σύντομη και γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του ή του πατέρα του.
    2.  Δείχνει στους γονείς τον σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών.
    3. Συζητά με τους γονείς για τη διάπλαση και ανατολή των δοντιών, τη χρησιμότητα τους, τις πιθανές βλάβες των δοντιών από εκτεταμένη χορήγηση φαρμάκων, π.χ. τετρακυκλίνες & φάρμακα με μορφή σιροπιού, τη πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, τη σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας, το θηλασμό του δακτύλου και τέλος τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού του δοντιού

    Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5 - 3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραμμα.  Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.
      Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5 - 4 ετών.  Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα.  Θα προσαρμοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραμμα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί.  Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του.  Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων και την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας και να προσαρμόζει ανάλογα το προληπτικό πρόγραμμα
      Γιατί επιβάλλεται η έγκαιρη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο;
      Η τερηδόνα και άλλα προβλήματα του στόματος είναι πιθανόν να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία.  Η έγκαιρη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί μαζί του και να εδραιώσει τις καλές συνήθειες που θα του εξασφαλίσουν την ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος.  Επιπλέον οι γονείς θα ενημερωθούν από τον Παιδοδοντίατρο για τη στοματική υγιεινή και διάφορα θέματα σχετικά με τη διατροφή του παιδιού που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των δοντιών.
      Τι είναι η ειδικότητα της παιδοδοντιατρικής;
      Η Παιδοδοντιατρική είναι ειδικότητα που έχει κύριο μέλημα της τα παιδιά και την συνολική στοματική τους υγεία.  Η Παιδοδοντιατρική αντιμετωπίζει τα παιδιά, όχι σαν μικρογραφία των ενηλίκων, αλλά σαν μια ξεχωριστή κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερες ανάγκες. Ο Παιδοδοντίατρος μετά την ολοκλήρωση των βασικών πανεπιστημιακών σπουδών, χρειάζεται τουλάχιστον 3 ακόμα χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσει την ειδικότητα του σε αναγνωρισμένα κέντρα εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
      Αυτό που κάνει ιδιαίτερο και ξεχωριστό τον Παιδοδοντίατρο είναι οι ειδικές γνώσεις του στην προσέγγιση του παιδιού, οι ειδικές θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιεί για ότι πρόβλημα προκύψει στο στόμα του παιδιού και οι ευρύτερες γνώσεις που έχει για την ανάπτυξη, τόσο του ίδιου του παιδιού, όσο και του στοματογναθικού του συστήματος. Ο Παιδοδοντίατρος είναι σε θέση, όχι μόνο να απαλλάξει το παιδί από τον φόβο του, αλλά και να δημιουργήσει μια αρμονική συνεργασία μαζί του.
      Πως γίνεται η προσέγγιση του παιδιού από τον Παιδοδοντίατρο:
      • Χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές και ένα ειδικό λεξιλόγιο προκειμένου να περιγράψει την κάθε θεραπεία.  Με τον τρόπο αυτό αλλάζει την εικόνα της οδοντιατρικής από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε πράξη απλή και αποδεκτή για το παιδί.
      • Οι χώροι του ιατρείου είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι προσφέροντας ένα ευχάριστο και φιλικό προς το παιδί περιβάλλον.
      • Το προσωπικό του ιατρείου γνωρίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο προσέγγισης του παιδιού ώστε να μην φοβηθεί την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

      Τέλος η επιτυχία του Παιδοδοντιάτρου δεν εξαρτάται μόνο από την ιατρική του γνώση και την τεχνική του επιδεξιότητα, αλλά και από την ικανότητά του να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και συνεργασία του παιδιού όχι μόνο για την πρώτη, αλλά και για τις επόμενες επισκέψεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την ενηλικίωση του.  Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς. 








      Ανάπτυξη της οδοντοφυΐας

      Τα περισσότερα μωρά αποκτούν το πρώτο τους δόντι γύρω στον 6ο μήνα.  Αλλά δεν υπάρχει πάντα η ίδια εξέλιξη στην ανατολή τους. Τα δόντια βρίσκονται κρυμμένα στις δυο γνάθους και εμφανίζονται με ξεχωριστή σειρά σε κάθε παιδί.  Συνήθως όμως η πρώτη οδοντοφυΐα του μωρού εξελίσσεται ως εξής:


      Η σταδιακή σειρά που φυτρώνουν οι νεογιλοί
      6ος - 10ος μήνας: Οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά - μέσοι τομείς)
      8ος - 12ος μήνας
       : Οι άνω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά - μέσοι τομείς)
      9ος - 16ος μήνας:
       Οι άνω και κάτω πλάγιοι κοπτήρες (πλάγιοι τομείς)



      Ο χρόνος ανατολής των υπολοίπων δοντιών είναι ο ακόλουθος:
      Κυνόδοντες: 16-23 μήνες 
      Πρώτοι τραπεζίτες: 13-19 μήνες 
      Δεύτεροι τραπεζίτες: 23-33 μήνες




      Τρίτη 24 Απριλίου 2012

      Μεγάλες αποφάσεις και αλλαγές

      Πέρασαν τόσοι μήνες χωρίς ούτε μια λέξη ... Επέστρεψα βέβαια και ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά από εδώ και πέρα..
      Μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές στις ζωές μας γίνανε το διάστημα που μας πέρασε.. Ο χρόνος και οι μέρες κυλούν άλλες φορές γρήγορα και άλλες φορές απλά παρακαλώντας να ξημερώσει!!!

      Πέρασε ακόμα ένα καλοκαίρι και ειλικρινά δεν ξέρω αν ήταν χειρότερο απο το προηγούμενο ή απλά έτσι το ένοιωσα..

      Χαμογελάω αρκετές φορές μέσα στη μέρα γιατί λένε οτι βοηθάει... Πόσο αλήθεια βοηθάει ενα ψεύτικο χαμόγελο, ένα όνειρο θολό ή ένα μέλλον γκρί?

      Ο μικρός Νικόλας ξεκίνησε εντατικά την εκμάθηση του κουταλιού με λογοθεραπευτή απο το Μάιο.. Και βέβαια μέσα στο χαμό αυτό είχαμε και τα πρώτα μας δόντια!!! Επιτέλους ξεκίνησε είπα αλλά ήταν μεγάλη η κουβέντα μου. Σταματάει τη πιπίλα, σταματάει το γάλα και το νερό και εγώ να κάνω απεργία στην υπομονή..

      Ας τα πάρω όμως απο την αρχή. Ξεκινώντας τη Κετογονική Δίαιτα η διαιτολόγος μας έδωσε αρκετούς συνδυασμούς τροφίμων που μπορεί ο μικρός να τρώει μια φορά τη μέρα παράλληλα με το ειδικό γάλα. Χαρές μεγάλες απο τις γιαγιάδες μιας και το παιδί μόνο με γάλα δε μεγαλώνει, άσχετα αν το γάλα μας είναι βόμβα βιταμινών και θερμίδων που δε το βρίσκεις σε κανένα συνδιασμό τροφών. Ο Νικόλας όμως πέρα από 5-6 κουταλιές δεν ήθελε να φάει και ούτε να δεί το πιάτο του. Δοκίμασα πολλά πιάτα και οτι κουταλάκι κυκλοφορεί αλλά καμιά αλλαγή.
      Για 2 μήνες κάθε μέρα στις 12 είχαμε πόλεμο.. 100 με 110 γρ. πολτού χρειαζόμασταν 2 ώρες και 120μλ γάλα το πίναμε σε 1,30" ώρα. Το ημερήσιο πρόγραμμα ήταν μόνο φαγητό και ύπνος..Νερό με τη σύριγγα γιατί ακόμα και τώρα δεν το θέλει  και τον οργανισμό του Νικόλα στα όρια της αφυδάτωσης..

      Και βέβαια η μεγάλη απόφαση δεν είχε παρθεί ακόμα. Με τις φυσιοθεραπείες τα οικονομικά μας ήταν ισορροπημένα αλλά με τη προσθήκη της λογοθεραπείας το ταμείο μας έγινε μείον οπότε ξεκίνησε και η αναζήτηση λύσης για να μην κάνουμε εκπτώσεις στην θεραπεία του Νικόλα.
      Η απόφαση για μια ακόμα φορά σηματοδοτούσε μια ακόμα μετακόμιση και μια ακόμα αλλαγή στη ζωή της οικογένειας μας.. Αλλά πως να πάρεις μια τέτοια απόφαση? Νύχτες αϋπνίας και σκέψεις αρνητικές για βδομάδες και άλλη λύση δε μπορούσε να βρεθεί. . . Επιστροφή στη μεγάλη τσιμεντούπολη και στο πατρικό μου σπίτι ! ! ! Πριν με πείτε τυχερή σκεφτείτε το και πάλι. . . Επιστροφή στο σπίτι μετά απο 11 χρόνια  με ολόκληρη οικογένεια!!!!
      Ο Θεός βοηθός!!!