EΠIΛHΨIA: ΔIAΓNΩΣH KAI ΘEPAΠEIA
ΜΟΝΑΔΑ VIDEO-ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η Μονάδα Video-Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας του Νευρολογικού Τμήματος της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» λειτουργεί από το 2002 προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε σημαντικό αριθμό ασθενών με επιληψία και συναφή προβλήματα.
Τι ακριβώς συμβαίνει σε μια Μονάδα Video-Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας;
Η μακρόχρονη Video-Ηλεκτροεγκεφαλογραφία είναι η ταυτόχρονη καταγραφή της εικόνας του αρρώστου μέσα από μια video-κάμερα και του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματός του, καθΆ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, και για όσο χρονικό διάστημα (συνήθως από μία έως λίγες ημέρες) απαιτείται για να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Η εξέταση αυτή γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο της Κλινικής, στον οποίο παραμένει ο άρρωστος με ένα συνοδό του για το απαραίτητο διάστημα.
Στην αρχή τοποθετούνται στο δέρμα του κεφαλιού του αρρώστου τα ηλεκτρόδια, μέσω των οποίων καταγράφουμε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του. Τα ηλεκτρόδια αυτά επικολλώνται στο δέρμα με ειδική ουσία, ώστε να παραμείνουν στερεωμένα για το χρονικό διάστημα της καταγραφής, και να μπορεί ταυτόχρονα ο άρρωστος να κινείται μέσα στο θάλαμο, να περπατά και να κοιμάται άνετα, χωρίς το φόβο μήπως αυτά φύγουν από τη θέση τους. Κατάλληλα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό υπάρχει διαθέσιμο όλες τις ώρες του 24ωρου για τη φροντίδα των ηλεκτροδίων, και γενικότερα της σύνδεσης, ώστε η καταγραφή να είναι τεχνικά επαρκής.
Τι δυνατότητες μας παρέχει αυτή η εξέταση;
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορούμε να καταγράψουμε το ίδιο το επεισόδιο που παθαίνει ο άρρωστος, όταν βέβαια αυτό κρίνεται σκόπιμο, για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Βλέποντας το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα της στιγμής της κρίσης, και τι ακριβώς κάνει ο άρρωστος την ίδια στιγμή από το video, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε εάν π.χ. πρόκειται όντως για επιληψία ή για κάποιο άλλου είδους πρόβλημα.
Σε ποιους αρρώστους λοιπόν μπορεί να είναι χρήσιμη αυτή η εξέταση;
Μια μεγάλη πρώτη ομάδα αρρώστων είναι αυτοί για τους οποίους η διάγνωση της επιληψίας δεν είναι σίγουρη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διάφορες καταστάσεις μπορεί να μιμούνται επιληπτικές κρίσεις, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για επιληψία στην πραγματικότητα. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι π.χ. λιποθυμικές κρίσεις, διάφορες διαταραχές του ύπνου, επεισόδια ψυχικού stress και άγχους κ.α.
Μια δεύτερη ομάδα αρρώστων είναι αυτοί που έχουν όντως επιληψία, αλλά οι πληροφορίες που διαθέτουμε από τον υπόλοιπο συμβατικό έλεγχο δε μας επιτρέπουν με σιγουριά να ξέρουμε το είδος της επιληψίας που έχουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξέταση κρίνεται απαραίτητη, τόσο για να επιλέξουμε τα καταλληλότερα φάρμακα για τον άρρωστο, όσο και για να δώσουμε κάποιες πληροφορίες παραπάνω για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάστασή του.
Τέλος, μια άλλη μεγάλη ομάδα αρρώστων είναι αυτοί που πάσχουν από τις λεγόμενες «φαρμακοανθεκτικές» μορφές της νόσου, δηλαδή από επιληπτικές κρίσεις που επιμένουν παρά το ότι έχουμε δοκιμάσει πολλά φάρμακα για να τις σταματήσουμε. Κάποιοι από αυτούς τους αρρώστους μπορεί να χρειασθούν χειρουργική επέμβαση, με την οποία θα αφαιρεθεί από τον εγκέφαλό τους η περιοχή που προκαλεί τις κρίσεις, με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση των κρίσεων ή ακόμη και τη διακοπή τους. Με τη Video-Ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή μπορεί να εντοπιστεί η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου από την οποία προέρχονται οι επιληπτικές κρίσεις, και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα και άλλων εξετάσεων, όπως η Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου και τα νευροψυχολογικά tests, να κριθεί εάν ο άρρωστος πρέπει να χειρουργηθεί.
Πόσος είναι ο αναμενόμενος χρόνος παραμονής του αρρώστου στη Μονάδα;
Για διαγνωστικές εκτιμήσεις, για τις οποίες δεν είναι απαραίτητη η καταγραφή των κρίσεων, συνήθως 1-2 ημέρες είναι αρκετές. Στις περιπτώσεις που η καταγραφή των κρίσεων κρίνεται απαραίτητη, η διάρκεια παραμονής κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1-5 ημερών, σπάνια περισσότερο.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση αυτή;
Κανένας κίνδυνος. Η εξέταση είναι αναίμακτη και ανώδυνη, και ο ασθενής δεν εκτίθεται σε καμία ακτινοβολία.
Ο άρρωστος έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων μέσα στο θάλαμο και συνεχίζει να επιτελεί συνηθισμένες δραστηριότητες (π.χ. TV, διάβασμα, χρήση υπολογιστών, επισκέψεις οικείων, ανάπαυση). Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει από το θάλαμο.
Πώς μπορεί να εισαχθεί κάποιος άρρωστος στη Μονάδα;
Η Μονάδα λειτουργεί καθημερινά, σε 24ωρη βάση. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον άρρωστο μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο Νευρολόγο της Μονάδας κ. Γαργάνη, για να συζητήσουν το είδος του προβλήματος και να εκτιμήσουν εάν είναι σκόπιμη η εισαγωγή του ασθενούς στην Κλινική για διερεύνηση. Εάν ο ασθενής δεν παρακολουθείται από κάποιο συγκεκριμένο γιατρό, μπορεί να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον υπεύθυνο της Μονάδας για να οριστεί ραντεβού για μια πρώτη εκτίμηση. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου